Ce este PRP?

Scurt istoric PRP

PRP este o tehnica dezvoltata initial in anii `70, prilej cu care plasma imbogatita cu proteine a fost utilizata pentru prima data in timpul unei interventii chirurgicale pe cord deschis. Acest lucru se intampla la sfarsitul anilor `80, in Italia. Ulterior, utilizarea PRP a fost extinsa, ajungand ca in anii `90 sa fie abordata in numeroase ramuri medicale.  Spre exemplu, plasma imbogatita cu proteine a fost utilizata cu succes in chirurgia maxilo-faciala, ajutand la vindecarea ranilor dezvoltate la pacientii care suferisera o interventie chirurgicala al carei scop era reconstructia maxilara, iar la sfarsitul anilor `90, chirurgii ortopedici au inceput sa utilizeze PRP in cazurile chirurgicale impuse de fracturi.

Cert este ca intre primele utilizari ale PRP in medicina sportiva se numara interventia realizata de dr. Allan Mishra, un chirurg ortopedic din California, intr-un caz de ruptura a tendonului lui Achile. Acest lucru se intampla in 1999. Acelasi medic, utilizeaza PRP cativa ani mai tarziu pentru a trata tendinita cronica a cotului. In anul 2006, in Jurnalul American de Medicina Sportiva a fost publicata o lucrare in care se arata ca utilizarea PRP pare sa accelereze vindecarea leziunilor si a tesuturilor. A urmat o perioada in care numerosi sportivi profesionisti cunoscuti au fost tratati cu succes cu plasma imbogatita cu proteine, ceea ce a dus la o mare popularitate a PRP.

Ce este plasma imbogatita cu proteine (PRP)?

In fapt, PRP, cunoscuta si sub numele de Terapia Vampir, este o terapie revolutionara fundamentata de o idee foarte simpla: aceea de a utiliza ceea ce propriul organism ofera, in scopul vindecarii si regenerarii tesuturilor. In continutul sangelui se remarca in mod special plasma, insa celulele rosii, celulele albe si trombocitele se afla, de asemenea, in sange.

Rolul pe care trombocitele le au in coagularea sangelui este binecunoscut, insa la fel de important este si faptul ca in continutul trombocitelor intra proteine (factori de crestere) al caror rol este deosebit de important in procesul de vindecare in cazul traumatismelor de la nivelul tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor. Asadar, trombocitele intervin posttraumatic, prin initierea coagularii sangelui si, implicit, oprirea sangerarilor, dar si prin vindecarea leziunilor. Intr-o comparatie atipica, trombocitele pot fi considerate rezervoare in al caror continut intra mai mult de 40 de factori de crestere.

Metoda moderna, PRP este un tratament care contribuie la regenerarea tegumentului prin propriile forte, excluzandu-se astfel injectarea unor substante non-self.